Januari 2017

Nu är vi igång med en ny spännande termin på Lill-Anton förskola. Vårt tema fortsätter den här terminen med Sverige – Kristianstad. Boken Dojo på skattjakt kommer vara med oss även den här terminen eftersom sagan har bjudit in till många olika funderingar hos barnen. Bl.a har de funderat på vad man vill bli när man blir stor, hur en ficklampa funkar eller hur gör man när man ska skriva och skicka brev. I vår får Antondockan vara vår brevbärare så alla brev kommer fram som vi skickar, ja när han inte åker med till Indien förstås.
Berit Lennartsson ville från början, då hon startade Antonskolan, ha en internationell profil. Vår docka Anton är symbolen för det och han reser ut i världen för han är en världsmedborgare som vet att han kan göra skillnad.
Ända sedan Antonskolans start 2001 har det funnits kopplingar till Indien.
För att hålla kontakten med våra arbeten och för att förstärka bilden av internationell förståelse på Anton Utbildning har vi regelbundet planerat in resor till Indien. Med på resan följer alltid personal och “Anton”. I februari är det åtta pedagoger/rektorer som åker iväg för att besöka Cheri School utanför Gurakphure och Anton public School i Bangalore.
Syftet med resorna är bland annat att vi vill stärka vår internationella profil och vår vision som säger att vi vill utrusta människor till att bli medvetna världsmedborgare som gör skillnad.
Vi tror att vi endast kan utrusta världsmedborgare genom att själva vara det och solidariskt värna om andra. Vi tror att vi behöver uppleva för att förstå på djupet vad vår vision handlar om.
Innan vi reser ska barnen på Lill-Anton få dela med sig av sina tankar och frågor som vi sedan hoppas kunna ge svar på när vi är tillbaka igen.

Margareta Härlin, förskolechef på Lill-Anton förskola.