Anton Utbildning gör skillnad!

Bakgrund, december 2018;
I november var några av Anton Utbildnings personal i Indien för att möta våra samarbetspartners och undervisa på deras skolor.

På bilden nedan ser ni tolvåriga Jyoti man träffade då. Jyoti bor tillsammans med sin familj i byn Cherie i norra Indien. Familjen består av mor, far och sex barn och de bor i ett mycket enkelt hus utan elektricitet. Pappan är blind och kan därför inte arbeta, och mamma försöker kompensera makens uteblivna inkomst genom att sälja mjölk från familjens två buffel-kor.

Jyoti går i sjätte klass i Cherie school, som Antonskolan har haft utbyte med under flera år. Anton Utbildnings personal fick under deras besök berättat för sig att skolan haft en läkare som kontrollerat samtliga elevers syn lite tidigare under hösten. Läkaren kunde då konstatera att Jyoti har en kronisk ögonsjukdom på vänster öga, som i stort sett redan gjort henne blind. För att Jyoti inte ska fortsätta gå mot total, obehandlad blindhet menar läkaren som kom till skolan, att man kan ta henne till New Delhi för att låta henne möta specialistläkare som i sin tur eventuellt kan uttala sig om vidare behandling av sjukdomen.

Om man låter Jyotis ögonsjukdom vara obehandlad finns det inte enbart en stor risk för henne att inte kunna fortsätta studera, utan även följden att fortsätta sitt liv i fattigdom. Då Jyotis familj redan lever för summor som är långt under existensminimum är kostnaderna för Jyotis läkarutredning och vård helt orimlig för dem att ombesörja.

Då personalen kom hem till Sverige igen, berörda av denna berättelse, såg vi ett ypperligt tillfälle att göra skillnad för en flickas skolgång. Vi valde därför att ge läkarkostnader och behandling av Jyotis ögon som Anton Utbildnings julklapp till personalen i december 2019.

Uppdatering januari 2019;
Jyoti har sedan vår julgåva redan hunnit resa två gånger till New Delhi, tillsammans med sin mamma, för att genomgå flera olika slags tester. I skrivande stund inväntar vi besked från vår samarbetspartner hur testresultaten såg ut. Vår förhoppning är naturligtvis att läkarna har hittat exakta omständigheter kring flickans synproblem och en väg till genomförbar behandling. Vi återkommer med mer information inom kort.

rsz_1rsz_jyoti
Antonskolans personal möter Jyoti, november 2018.